Bil og udstyr Oplevelser Natur Rejsetips Links Billedgalleri Hvem er jeg Start

Sprengisandur:

Her på Sprengisandur  kommer man virkelig til krydse floder uden broer. Der er advarselskilte mange steder.

Forsøg aldrig at krydse floden i andre bilers hjulspor, før forholdene er undersøgt til fods og kør med strømmen.

Kør over de største om morgenen der er vandstanden lavest.

Denne rute er en af sværeste at køre. Ruten starter ved Sigalda i syd og ender lidt syd for Akureyri. Den løber mellem gletscherne Hofsjökul og Vatnajökul - Islands største.

Det er en barsk strækning, grå ørken så langt øjet rækker. Den er dog prydet med tusindvis af små hvide, gule og lilla blomsterpuder, der lyser op i det grå landskab.

Jeg kørte ad en meget stenfyldt "vej" op til Versalir. Det er en hytte og cafeteria med overnatningsmulighed. Desværre var den lukket, så jeg kørte videre. (I 2006 var den åbnet igen)

Senere kom jeg til en flod, som så noget barsk ud. Den var dyb med meget strøm og store klippestykker. Jeg var ude i den til fods for at se hvor og hvordan jeg kunne komme over. Jeg besluttede at vente til næste morgen for at se om vandstanden var faldet. Så nu måtte teltet op.

Vejret havde været godt og varmt hele dagen, men nu skiftede det pludseligt til regn om storm. det tog lang tid at få teltet op og det måtte sikres med ekstra pløkke og reb.

Næste morgen var vandet faldet og jeg kunne med noget besvær komme over floden.

I 2006 var vejret noget bedre men der var høj vandstand men jeg kan hæve min Discovery så vi kom over uden problemer.

Længere fremme ad ruten ligger Nýidalurhytten (Islands geografiske midtpunkt) - varm kaffe - herefter krydses en "flerløbet"  flod.

Ruten bliver nu mere sandfyldt. Sandet føg rundt om bilen og det var nogle gange svært at følge sporet. Jeg valgte senere at kører over Laugafell. Det er et rart sted at holde en pause når man når til Laugafellhytten. 

Jeg opsøgte den enlige opsynsdame som bor på stedet om sommeren. Hun fortalte at den rute jeg skulle køre mod nord først var åbnet dagen før. Den var meget vanskelig - ikke blot fyldt med sten (stony) men også med mange klippestykker ( rocky), så jeg skulle passe og køre meget forsigtigt.

Hun havde ret, sporet var vanskeligt. Hastigheden nedsat til skridtgang 5-10 km. i timer mens bilen vrider og vånder sig. Så jeg var meget træt og udmattet da jeg sent på dagen endelig nåede til Akureyri.

Flod nord for Versalir

"Vejen" ved Nýidalur

Sporet ved Laugafell

 

Til Top         Til oplevelser          Til start side